Overprikkeling bij autisme

Als ik de woorden exploderen of dichtklappen zou zeggen, zou jij dan meteen weten waar ik het over heb? Waarschijnlijk herken je dit wel als je een kind met autisme hebt die snel overprikkeld is.

Overprikkeling bij autisme

Waar wij normaal gesproken niet nadenken over alle informatie die we verwerken, denk hierbij aan geuren, kleuren, licht, geluid, smaak, trilling, temperatuur, patronen, en nog veel meer, kan dit bij iemand met autisme tot overprikkeling leiden. De prikkels die ik zojuist opgenoemd heb, noemen we externe prikkels.
Iemand die overgevoelig (hypergevoelig) is voor prikkels, zal niet snel een mensenmassa opzoeken. Ook kunnen zij slecht tegen veel, of hard geluid en waarderen zij felle lichten niet. Een concert zou een werkelijk drama zijn voor overgevoelige mensen. Het kan dan twee kanten opgaan. De persoon kan exploderen, of juist dichtklappen. Maar de overprikkeling hoeft niet alleen te gebeuren door externe prikkels. Angst en stress door je eigen gedachten zijn ook belangrijke redenen waarom overgevoelige mensen soms een meltdown of een shutdown krijgen.

Onderprikkeling bij autisme

Als je teveel van iets kunt hebben, kun je er ook te weinig van hebben. Dit is ook het geval met prikkels. Iemand die onderprikkeld is, zal juist drukke plekken opzoeken en vindt het juist fijn om felle lichten en harde geluiden te horen. Mensen die onderpikkeld zijn zullen soms bepaalde dingen niet opmerken, of juist extra stimulans zoeken voor die zintuigen.
Het is ook mogelijk om zowel overprikkeld en onderprikkeld tegelijk te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld overprikkeld zijn voor geluid, terwijl je onderprikkeld bent voor geuren. Welke zintuigen overprikkeld of onderprikkeld zijn, verschilt per persoon. Iedereen ervaart het anders.

Wat kun je doen om deze prikkels beter te verwerken?

Natuurlijk is het niet zo dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Voor iedere frustratie is een oplossing. Het is onmogelijk om te zeggen dat je bij elke over- of onderprikkeling jezelf maar moet verwijderen van de situatie. Soms is dit gewoon niet mogelijk.
In eerste instantie is het belangrijk om rust in te bouwen. Wanneer je voldoende rust krijgt, verwerk je prikkels beter. Vind je het juist lastig om in slaap te vallen door al die prikkels? Denk dan eens aan een slaapmasker, of een verzwaringsdeken. Ook kunnen oordopjes helpen. Verder kan het ook een idee zijn om de lichamelijke conditie te verbeteren. Hierdoor krijg je meer energie, en kun je dus ook meer prikkels aan.
Maar dit helpt natuurlijk allemaal niet op het moment dat je die prikkels binnen krijgt. Op zo’n moment kan een bijtketting de uitkomst zijn. Je ziet vaak bij mensen met autisme dat ze een verhoogde bijtbehoefte hebben. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat je dan onbewust prikkels verwerkt, en een betere concentratie hebt. Wij hebben een groot assortiment aan bijtketting die je de hele dag bij je kunt dragen. De kettingen zijn er in alle soorten en maten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gameboy om je nek? Of een schattige uil? Wat je voorkeur ook is, er zal vast wel iets leuks voor jou bij zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van bijtring-winkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 33 reviews.