Concentratiestoornis ADD

Er zijn een aantal verschillende soorten concentratiestoornissen. Vandaag bespreken we in het kort wat ADD precies is en hoe je hiermee om kunt gaan. ADD komt overeen met ADHD, maar is zeker niet hetzelfde!

Wat is ADD?

ADHD kennen de meeste van ons wel. Het heeft te maken met een concentratievermindering en wordt gekenmerkt door de hyperactiviteit. ADD is hier ook een vorm van, maar dan zonder de hyperactiviteit. Aandachtstekort staat hier centraal. Hiermee bedoelen we uiteraard niet dat die persoon te weinig aandacht krijgt, maar juist dat die persoon een te beperkte aandachtsspanne heeft in combinatie met een tekort aan concentratie. Voor mensen die geen weten hebben van de achterliggende ADD, kan het soms lijken alsof die persoon gewoon lui is of geen interesse heeft.

Symptomen ADD

Vaak kun je in de kindertijd al merken of iemand last heeft van ADD. De persoon is snel en makkelijk afgeleid, vergeetachtig en ontzettend chaotisch. Taken en activiteiten organiseren vindt iemand met ADD dan ook lastig. Door de korte aandachtsspanne zijn ze snel verveeld en hebben ze problemen bij het behouden van een baan. Het is ook niet raar als een persoon met ADD dagelijks wel iets kwijt is. Vooral kinderen tussen de 4 en 16 jaar hebben last van ADD. Volwassene kunnen uiteraard ook AD(H)D hebben, maar vaak is er dan geen of weinig sprake meer van de hyperactiviteit.

De oorzaak

ADD wordt veroorzaakt door een afwijking in de werking van de neurotransmitters in de hersenen. Hierdoor krijg je verminderde hersenactiviteit in bepaalde hersengebieden waardoor de bovenstaande klachten ontstaan. Vaak worden mensen met ADD lui genoemd, maar daar heeft het dus niets mee te maken. Het is echt iets waar zij niets aan kunnen doen. Er wordt geschat dat ongeveer 3-5 procent van de kinderen in Nederland te maken heeft met AD(H)D. Dat komt neer op ongeveer één leerling per klaslokaal van 25-30 kinderen. Wanneer een volwassene gediagnosticeerd wil worden, dan moeten er in de vroege jeugd al verschijnselen geweest zijn.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethodes voor ADD. Vaak wordt geadviseerd om een psychologische behandeling te volgen om de problemen die ervaren worden te behandelen. Daarnaast zijn er ook nog de mogelijkheden om medicatie te gebruiken of cognitieve gedragstherapie te volgen. Deze combinatie heeft zichzelf al bewezen en is een goede behandelmethode om de klachten van ADD te verminderen.

Ook neurofeedback is een populaire behandeling maar deze bestaat slechts enkele jaren. De methode hiervan is vrij simpel: er wordt positieve feedback gegeven aan de hersenen wanneer er wenselijke signalen geproduceerd worden. Zo train je als het ware de hersenen.

Natuurlijk zijn er ook nog trucjes die je zelf kunt toepassen om de klachten te onderdrukken. Denk hierbij aan een planbord, vaste plekken voor jouw spullen en bijvoorbeeld ook een bijtketting. De bijtketting is wetenschappelijk bewezen om te helpen bij de concentratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van bijtring-winkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 33 reviews.