Autisme en sport

Wanneer jij of je kind autisme heeft, dan kan het best lastig zijn om een passende sport te kiezen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je fijn voelt tijdens het sporten, je moet het als een uitlaatklep zien. Sporten is trouwens ook ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Maar hoe kies je nu een passende sport wanneer je autisme hebt?

Zoektocht

Net zoals ieder ander kind, heeft een kind met autisme ook gewoon talenten en dingen waar ze minder goed in zijn. Het heeft geen nut om een sport te kiezen en te eisen dat jouw kind dat gaat doen. Jullie moeten samen tot een goede beslissing komen.
Heeft jouw kind oog voor details, of is hij graag aan het denken? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan schaken, poolen, curling of darten. Deze sporten vragen geen intensieve beweging, maar houden het brein wel bezig.
Heeft fysieke beweging de voorkeur? Dan zijn voetbal, tennis en crossfit een leuke uitdaging.
Welke sport jullie kiezen hangt ook een beetje af van de omgeving. Sport jouw kind liever alleen, of vindt hij het toch fijn om een groep om zich heen te hebben?

Alleen sporten

Soms zijn al die prikkels die bij een teamsport komen kijken toch nog wat veel. Dat is te begrijpen. Zelfs voor mensen zonder autisme kan het af en toe te veel worden. Het kan dan een uitkomst zijn om een sport te vinden die je alleen kunt beoefenen. Zwemmen, surfen, duiken en hardlopen zijn ideale voorbeelden van sport soorten die je alleen kunt beoefenen. Als jouw kind een coach of begeleider krijgt bij deze sport, dan is het ook belangrijk om te kijken of er een klik is. Natuurlijk is een klik altijd belangrijk, maar vooral bij autisme speelt dit een grote rol. Het kind moet zich prettig en veilig voelen bij de begeleider.

Sporten in groepsverband

Voor sommige kinderen kan dit teveel gevraagd zijn, maar er zijn ook genoeg kinderen die dit juist prettig vinden. Het is een goed idee om te kijken of een vereniging ervaring heeft met autisme, of zelfs een speciaal team heeft opgericht. Dit soort informatie vind je meestal wel terug op de website. Natuurlijk kan jouw kind ook gewoon meedoen met een regulier team indien gewenst. Het is belangrijk om de eerste paar keer mee te gaan, gewoon om even te kijken hoe de trainers en de rest van het team omgaan met jouw kind. Wees vooral niet bang om vragen te stellen.
Omdat het toch nog een beetje spannend kan zijn om in een team te spelen, is het een idee om een bijtketting aan te schaffen. Door hierop te bijten kan jouw kind zich af en toe afzonderen en de prikkels verwerken zonder alle aandacht op zichzelf te richten. Meestal moet je bij sporten wel alle sieraden uit doen, maar als je de situatie uitlegt dan heb je een grote kans dat de ketting gewoon om mag blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van bijtring-winkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 33 reviews.