Autisme en emoties

Een van de dingen waar mensen met autisme wel eens over kunnen struikelen is het omgaan met emoties. Het kan zijn dat je dan niet goed weet hoe je jouw gevoelens moet uiten, of misschien begrijp je de emoties van een ander niet goed. Dit kan voor allebei de partijen frustrerend zijn. Vooral in een relatie kan dit voor veel spanning zorgen. Hoe kan je hiermee omgaan?

Stel vragen

De vraag ‘Hoe is het met je?’ komt regelmatig voor. Meestal zijn mensen tevreden met een korte ‘prima’. In sommige gevallen is het echter wel belangrijk om jouw antwoord uit te breiden, zoals in een relatie. Wanneer je niet goed weet hoe je jouw emoties moet uiten kan het best zijn dat je constant zegt dat het goed gaat terwijl het eigenlijk helemaal niet goed gaat. Wanneer je een relatie hebt met iemand met autisme kan het dan gebruikelijk zijn om door te vragen. Waarom gaat het goed? Zijn er dingen waar je je zorgen om maakt? De ander vindt het misschien lastig om hier zelf mee te komen, en je zult dit echt uit ze moeten trekken.

Overprikkeling

Wanneer iemand overprikkeld is, is het al helemaal moeilijk om een gesprek te voeren. Het hoofd zit dan vol en aandacht aan het gesprek spenderen gaat lastig. Bij overprikkeling kan het fijn zijn om een bijtketting te hebben. Hierdoor worden de gedachten vaak gekalmeerd en is er meer overzicht in het hoofd. De bijtketting hoeft niet alleen tijdens een gesprek gebruikt te worden, maar kan bijvoorbeeld ook op school of het werk gebruikt worden.

Leren ermee om te gaan

Het is belangrijk om manieren te vinden waarop de persoon met autisme wel met zijn emoties om kan gaan. Emoties zijn gezond. Het herkennen van emoties en hier bewoordingen aan geven is de eerste stap. Daarna kun je ook beginnen met de lichaamstaal herkennen en welke emotie hier bij hoort. Vaak is het niet mogelijk om deze dingen zelf aan te leren. Hier heeft die persoon hulp bij nodig van een vertrouwd iemand. Je kunt proberen om hier zelf mee aan de slag te gaan en die persoon te helpen, maar professionele coaching werkt vaak beter.

Stressvol

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met autisme vaker agressief reageren op emoties van anderen. Mogelijk komt dit omdat kinderen met autisme niet goed hun empatische arousal kunnen reguleren. Ze begrijpen niet goed waarom de ander zo geëmotioneerd is. De emoties van een ander zijn alleen maar verwarrend en onvoorspelbaar voor hen. Help ze door deze stressvolle belevenis heen en wordt niet boos. Schakel hulpmiddelen in zoals professionele hulp bij het reguleren en begrijpen van emoties, en een bijtketting voor het onderdrukken van de overprikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van bijtring-winkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 33 reviews.